e-health + gemeente https://ehealthengemeente.nl Wed, 03 Apr 2019 09:34:45 +0000 nl hourly 1 https://ehealthengemeente.nl/wp-content/uploads/2016/04/cropped-ehealtgemeenteicon-1-32x32.png e-health + gemeente https://ehealthengemeente.nl 32 32 Contact https://ehealthengemeente.nl/contact/ Tue, 25 Jul 2017 10:48:14 +0000 https://ehealthengemeente.nl/?p=665 Read more]]> De gemeentelijke eHealth coalitie is een open samenwerkingsverband tussen gemeenten. Graag verwelkomen wij andere gemeenten die willen meedenken. De coalitie wordt ondersteund door ECP| Platform voor de informatiesamenleving.

Contact personen zijn:
Aldert de Jongste
Daniel Tijink

Bereikbaar via: info@ecp.nl

Voor contact over de Uitprobeerdienst en ScaleUp kunt u contact opnemen met

Henry Mulder

Via henry.mulder@aptavivar.nl

Natuurlijk kunt u ook contact opnemen met één van de aangesloten gemeenten.

]]>
Kennis ondersteuning https://ehealthengemeente.nl/kennis-ondersteuning/ Tue, 25 Jul 2017 09:50:00 +0000 https://ehealthengemeente.nl/?p=658 Read more]]> Dit thema is nog nadrukkelijk minder ontwikkeld dan Bewustwording en Financiën echter duidelijk is dat er door de coalitiesteden met hun huidige taken en in hun huidige ontwikkeling veel maatschappelijk relevante en zorggerelateerde vragen tegenkomen. Het ligt in de rede de samenwerking op te zoeken met de verschillende (nationale) onderzoeksinstituten die zich bewegen rond het terrein van welzijn, zorg en gemeenten en technologie. Denk hierbij aan Movisie, Vilans, RIVM, NICTIZ, ZonMW en Pianoo. De coalitiesteden kunnen de onderzoeksvragen die we hebben mee nemen en aandragen bij de bepaling van een onderzoeksagenda en anderzijds de kennis uit de rapporten die er al zijn goed voor de nederlandse gemeenten toegankelijk maken, bijvoorbeeld door deze website. ]]> Financiën https://ehealthengemeente.nl/financien/ Tue, 25 Jul 2017 09:42:06 +0000 https://ehealthengemeente.nl/?p=656 Read more]]> Financiering van zorginnovatie of e-health is niet vanzelfsprekend. Inkoop afspraken zijn ingewikkeld en vrij precies vastgelegd, meestal p*q. E-health zorgt vaak voor zowel andersoortige handelingen als een ander proces. Ook is er soms een infrastructurele financiering nodig, waarvoor geen financiering bestaat.

Vanuit de opschalingscoalitie is het belangrijk meer inzicht te krijgen in waar de grootste problemen liggen en welke mogelijkheden er zijn om daar verbetering in aan te brengen.

Momenteel oriënteert de coalitie zich op 3 mogelijke aanvliegroutes:

  1. Samen met een zorginstelling met een innovatief zorgconcept verkennen waarom zij bij reguliere aanbestedingstrajecten met de huidig gangbare criteria maar moeizaam voet aan de grond krijgen.
  2. Kijken naar of en welke rol de gemeenten kunnen spelen bij Health Impact Bonds. Soms bestaat het financieringsprobleem eruit dat het geld op een andere plek bespaard/verdiend wordt dan waar de investering plaatsvindt. Een Health Impact Bond (HIB) probeert een afspraak te maken, waardoor de totale businesscase toch loopt, door afspraken te maken dat de partij die winst verwacht mee/voorinvesteert. Binnen de gemeente den Haag is de eerste HIB getekend: rondom het sociaal hospitaal. Naast de gemeente was ook CZ betrokken. In Smallingerland is men bezig met een Health Impact Bond op het gebied van valpreventie.
  3. Wijk en gebiedsgerichte financiering. Gebiedsgerichte financiering of populatiebekostiging wordt gezien als een mogelijkheid om financiering die juist vanuit ieder sectoraal perspectief vastloopt wel van de grond te krijgen. Het basisidee is dat niet per handeling, wordt gefinancierd, maar gekeken wordt naar de gezondheid van een populatie. Hoe gezonder de populatie, hoe meer winst voor de behandelaars. Het shared savings model is daar weer een versimpelde vorm van. Het is ook juist voor preventie een goed idee, omdat het financieel gunstig is als de wijk of de populatie gezonder is.
]]>
Bewustwording https://ehealthengemeente.nl/bewustwording/ Wed, 10 May 2017 09:41:31 +0000 https://ehealthengemeente.nl/?p=642

Het kerngebied Bewustzijn burgers zal als eerste ter hand genomen worden. Op dit vlak gebeurt in de verschillende gemeenten al een hoop. De lopende initiatieven worden gedeeld zodat kan worden gekeken waar en hoe de verschillende gemeenten elkaar kunnen versterken en of er gemeenschappelijke initiatieven kunnen worden ontplooid.

In de aanpak onderscheiden we in basis twee doelgroepen:

  • Alle burgers in de gemeente:
    • kwetsbare mensen: patiënten, ouderen, jongeren, , GGZ etc,
    • mantelzorgers, hulpverleners, vrijwilligers
    • mensen die met hun gezondheid bezig (moeten) zijn, preventie. die iets. NB: Daarbij spelen laaggeletterdheid en digitale vaardigheid een rol
  • Collega’s binnen de gemeente: we zijn in de coalitie met een groep mensen die zorginnovatie in hun pakket hebben, maar het is belangrijk dat ook zorginkopers, directeuren sociaal domein e-health vanzelfsprekend meenemen in de beleids- en inkoopopties. Daarnaast zijn bestuurders van zorginstellingen, vrijwilligersorganisaties een nevendoelgroep.

Onderstaand een incomplete impressie van wat er al loopt.

Slimme Huizen

Op verschillende locaties zijn praktijk toepassingen van domotica te bezichtigen. Soms zijn dit “slimme huizen”  ingericht met een keur aan technologische oplossingen (domotica) die onder andere het langer zelfstandig wonen mogelijk maken. Soms is het een rondreizende koffer of tafelopstelling die op verzoek langskomt.

 

Campagnes

In de provincie Friesland loopt tussen 2015 en 2019 de campagne “Mijn huis op maat”. Deze campagne is gericht op het langer thuis laten wonen van inwoners waar dat gewenst is. De voorlichting moet inzicht bieden in enerzijds verstandig keuzes met betrekking tot nieuwe huisvesting als de aanpassing van de bestaande woning.

In Enschede, maar ook in een flink aantal andere gemeenten, loopt de campagne “Lang zult u wonen”. Ook deze campagne is gericht op het langer thuis laten wonen van mensen en bestaat uit oa een uitgebreide website met mogelijke woonaanpassingen per ruimte in het huis en lokale bijeenkomsten.

EHealthweek

De eHealthweek zal in januari van 2018 voor de tweede keer gehouden worden. De eHealthweek is een week waarin activiteiten georganiseerd worden om burgers bewust te maken van de voordelen en mogelijkheden van eHealth. Dit gebeurt decentraal door alle deelnemende partners op zoveel mogelijk momenten en locaties door het gehele land. In 2017 participeerden 250 partners in de organisatie van ruim 100 events. De eHealthweek is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid en Milieu en ECP| Platform voor de informatiesamenleving. In alle steden van de gemeentelijke eHealth coalitie zullen activiteiten plaats vinden in het kader van de EHW18. De week zal van 20 t/m 26 januari plaats vinden in 2018.

]]>
Amsterdam https://ehealthengemeente.nl/amsterdam/ Tue, 07 Feb 2017 08:56:17 +0000 https://ehealthengemeente.nl/?p=539

Op woensdag 22 maart stond Amsterdam als ‘Age Friendly City’ tijdens de eHealth Steden Estafette centraal. Spraakmakende initiatieven om onze ouderen langer mee te laten doen, kregen een podium. Eerlijk en zonder opsmuk.

Denk en praat mee met alle eHealth experts die met u in gesprek willen over wat zij van hun ‘brilliant failures’ kunnen leren.

Highlights
– Tweegesprek Dik Hermans -bestuursvoorzitter VitaValley- en wethouder Eric van der Burg
– ‘De complexiteit van innovatie en ondernemen’ door Paul Iske, hoogleraar en oprichter van het Instituut voor Briljante Mislukkingen
– ‘eHealth en de regio’ door Jeroen Maas, cluster manager Life Sciences & Health, Amsterdam Economic Board
– Vele pitchers die binnen de thema’s mobiliteit, wonen, eenzaamheid/participatie, gezondheid en zorg vertellen over hun age friendly oplossingen en brilliant failures
– Afsluiting door Erik Gerritsen, Secretaris-Generaal Ministerie van VWS
– Locatie: Amsterdam Health and Technology Institute (ahti)

Een videoverslag kunt u hieronder bekijken.

Tweegesprek Dik Hermans -bestuursvoorzitter VitaValley- en wethouder Eric van der Burg

]]>
Den Haag https://ehealthengemeente.nl/den-haag/ Tue, 06 Dec 2016 11:55:50 +0000 http://ehealthengemeente.nl/?p=420 Read more]]> 20 januari 2017 Den Haag
De volgende, de achtste stad die de Estafette aandoet is Den Haag, de bijeenkomst zal plaats vinden in het Haga Ziekenhuis.

Vitaal Gezond Lang Thuis
Het thema voor de eHealth Steden Estafette in de gemeente Den Haag is Vitaal Gezond Lang Thuis.
De gemeente Den Haag werkt met woon-, zorg-, en welzijnspartijen samen om ervoor te zorgen dat ouderen zolang mogelijk waardig en zelfstandig in de eigen omgeving kunnen blijven wonen. Technologie (ICT, robotica, domotica) draagt bij om Gezond Lang Thuis wonen mogelijk te maken. Technologie is ondersteunend en is niet bedoeld als persoonlijke zorgvervanging. Om de bekendheid met technologie bij gebruikers te vergroten en om te onderzoeken welke technologie daadwerkelijk aansluit bij de behoefte van de bewoners is een iZi-project van start gegaan in Den Haag.

Op 20 januari delen wij graag de Haagse visie op ‘Vitaal Gezond Lang Thuis’ met u en bieden wij u een sneak preview van het iZi-project. Ook zal een aantal partners van de gemeente Den Haag hun initiatieven op het gebied van zorg, welzijn, en technologie presenteren.

Wethouder Karsten Klein van Stedelijke Economie, Zorg en Havens trapt tijdens de eHealth Steden Estafette de eHealthweek af. De eHealthweek is een initiatief van het ministerie van VWS en ECP en vindt in Den Haag plaats van 21 tot 27 januari 2017.

Verslag

Lees hier het verslag.

Een compilatie met indrukken van de dag

De presentatie van Sander van Olsthoorn

]]>
Breda https://ehealthengemeente.nl/breda/ Thu, 20 Oct 2016 08:11:16 +0000 http://ehealthengemeente.nl/?p=375 Read more]]> Breda

Op 2 december 2016 heeft in Breda de achtste bijeenkomst in het kader van de eHealth Stedenestafette plaats gevonden. Het was een mooie inspirerende bijeenkomst, het resultaat van de inspanning en nauwe samenwerking tussen de gemeente Breda en de GGD west-Brabant.

De bijeenkomst gaf inzage in de Bredase visie op het gebied van innovatie binnen het domein van publieke gezondheid en de zorg. In deze visie, waarin thema’s als preventie, zelfredzaamheid, cross-sectorale samenwerking en dichtbij de bewoner leidend zijn, speelt de opmars van digitale gezondheid een belangrijke rol.  In enkele plenaire presentaties (zie videoverslagen onder) en een zestal workshops wordt ingegaan op de vraag wat de kansen zijn voor gemeenten, inwoners en andere partijen binnen deze trends. De dagvoorzitter was wethouder Mirjam Haagh van Breda.

Het programma kan u hier bekijken.

Een compilatie met indrukken van de dag

 

Presentatie Bart van den Bogaard 

Presentatie Ferdinand Pleyte 

]]>
Lessen https://ehealthengemeente.nl/lessen/ Wed, 24 Aug 2016 14:49:24 +0000 http://ehealthengemeente.nl/?p=276 Read more]]> Uit de stedenestafette van het afgelopen jaar hebben we veel kunnen leren. Na elke bijeenkomst is geevalueerd welke zinvolle lessen er te trekken waren uit alle ervaringen die gedeeld werden. Een flink aantal lessen kwam structureel terug in veel van de opstart, implementatie en opschalingsverhalen uit de verschillende regios. Een groot deel van de content van deze hele site bestaat uit die ervaringen en lessen. In 2015 heeft het NIctiz/Trendition een onderzoek laten uitvoeren onder een klein aantal implementaties van beeldschermzorg. Het onderzoek pretendeerde geenszins representatief te zijn maar levert nietemin waardevolle informatie op. Opvallend is dat veel van de gesignaleerde aandachtspunten uit het onderzoek ook uit de stedenestafette naar voren komen. Het Nictiz onderzoek gaat dan wel specifiek over Beeldschermzorg maar de overlap met punten uit de estafette duiden op een bredere toepasbaarheid. Onderstaand is een praktische samenvoeging van de lessen en aandachtspunten uit zowel de estafette als het Nictiz/Trendition rapport “Een deur naar de rest van de wereld“.

 

  1. Bekijk wat er al is
  2. Begin Klein
  3. Begin met een zorgvuldig bepaalde groep cliënten
  4. Stel je geselecteerde groep centraal
  5. Blijf de toepassing evalueren
  6. Zorg voor draagvlak in alle lagen van de organisatie
  7. Bespreek de privacy consequenties openlijk
  8. Genereer informatie over het effect van de implementatie
  9. Zorg voor constante begeleiding van betrokkenen
  10. Maak op enthousiaste manier de meerwaarde van de toepassing duidelijk
  11. Houd rekening met je doelgroep
  12. Bied de toepassing aan als reguliere zorg
  13. Neem het op in de inkoopvoorwaarden naar leveranciers (van zorg) en verzekeraars
  14. Neem weerstand door kennistekort weg bij de zorgverlener
  15. Kies zorgvuldig een leverancier uit
  16. Zorg voor een goede internetverbinding en goed werkende en gebruiksvriendelijke hardware
  17. Betrek familie bij de implementatie
  18. Betrek ook andere relevante partijen
  19. Waarborg de bekostiging van de toepassing vanuit je reguliere budget

 

  1. Bekijk wat er al bestaat aan toepassingen. Er bestaat al zoveel dat het meer voor de hand ligt de juist toepassing te kiezen dan er zelf één te laten ontwikkelen. Binnen de eHealth stedenestafette worden tal voorbeelden gegeven: Uw Compaan, de inwonerscloud en PAZIO.
  2. Begin met een kleine groep cliënten en zorgverleners met de inzet van toepassing. Dit maakt het evalueren en het on the fly aanpassen van je toepassingen, processen en andere relevante elementen hanteerbaar
  3. Selecteer je deelnemersgroep zorgvuldig. Gezondheid, komt deze door disfunctioneren van pilot niet in gevaar? Mondigheid, krijg je voldoende feedback voor tijdige bijsturing en verbeteringen.
  4. Laat je geselecteerde groep mede de prioriteiten bepalen
  5. Blijf evalueren, zowel tijdens als na de implementatie. Sluit de toepassing nog aan bij de wensen van de zorgverleners en de cliënten?
  6. Zorg voor draagvlak op alle niveaus, zowel strategisch, tactisch als operationeel. Betrek alle lagen bij het volledige traject en begin vroegtijdig met scholing
  7. Laat ontwikkeling van toepassingen niet te snel stuk lopen op angst voor privacy maar ga het gesprek hierover aan. Privacy is een belangrijk onderwerp waarin iedereen zijn of haar eigen voorkeur heeft. Welke informatie wil ik wel of niet delen en met wie? Laat inwoners zelf kiezen hoeveel informatie zij willen delen en ga daarbij het gesprek aan of dit wel verstandig is voor bepaalde doelgroepen, bv. bij psychiatrische patiënten. Ga het gesprek aan wat privacy betekent aan de hand van concrete voorbeelden en organiseer het er vervolgens naar. Welke gevolgen heeft de ene vorm van delen van informatie ten opzichte van de andere vorm voor inwoners? Laat inwoners deze opties zien en vraag in hoeverre zij deze gevolgen acceptabel vinden.
  8. Genereer informatie over het effect en de inzet van de toepassing en deel dit actief. Hierdoor ontstaat inzicht op zaken als kosten, kwaliteit, tijdswinst, zelfredzaamheid van cliënten, kennis over doelgroepen, etc.
  9. De zorg voor constante begeleiding van betrokkenen gaat over twee zaken. De cliënten en de zorgverleners. Betrek zorgverleners via training, teamoverleg, etc. De cliënten moeten te allen tijde vragen kunnen stellen en feedback geven.
  10. Deel de informatie uit punt 6 op enthousiaste wijze, met name de voordelen en de toegevoegde waarde, dit vergroot het draagvlak en de drive tot participatie
  11. Elke doelgroep is anders houd rekening met specifieke behoeften. Bijvoorbeeld tav privacy en veiligheid voor bijvoorbeeld GGZ patiënten of risico van diefstal van de tablet bij VGZ patiënten.
  12. Maak de beeldschermzorg onderdeel van je reguliere zorgaanbod, niet als optie, dit bevorderd de adaptie.
  13. Neem Ehealth op in je inkoopvoorwaarden. Dit kan door bijvoorbeeld specifieke (ehealth) dienstverlening als standaard vereiste op te nemen of door een termijn te hangen aan de implementatie daarvan. Ook kan je een deel van je budget reserveren voor innovatie.
  14. Onderneem bewust stappen om weerstand bij zorgverleners weg te nemen. Dmv. Bijvoorbeeld het delen van ondervonden voordelen van implementatie tijdens scholing.
  15. Zorgvuldig selecteren van de leverancier. Expliciet vastleggen van de wensen en verwachtingen mbt het product, de implementatie en de ondersteuning.
  16. Het storingsvrij kunnen gebruiken van de toepassing is noodzakelijk. Deelnemers zijn moeilijk te motiveren nadat zij zijn afgeknapt op bijvoorbeeld gebruikersvriendelijkheid of storingen
  17. Breng actief familie en mantelzorgers op de hoogte van wat zij wel en niet moeten doen. Enthousiaste mensen rondom de patiënt zijn belangrijk voor een succesvolle implementatie maar kunnen ook disruptief zijn door foutief gebruik bij gebrek aan instructie.
  18. Kijk goed rond welke andere partijen relevant kunnen zijn voor het slagen van de implementatie. Denk hierbij aan Woningbouw coorporaties, Zorgverzekeraars, etc.
  19. Mn een pilot budget is een gevaar voor de continuïteit van de implementatie. Het reguliere budget is de veiligste oplossing.
]]>
Notulen https://ehealthengemeente.nl/notulen/ Tue, 16 Aug 2016 12:55:46 +0000 http://ehealthengemeente.nl/?p=209 Notulen van de verschillende bijeenkomsten van de Opschalingscoalitie zullen hier gepubliceerd worden: ]]> Regio Zuidoost-Brabant https://ehealthengemeente.nl/regio-zuidoost-brabant-estafette/ Tue, 16 Aug 2016 11:25:29 +0000 http://ehealthengemeente.nl/?p=193 Read more]]>

Op vrijdag 27 mei heeft de regio Zuidoost-Brabant de zevende bijeenkomst van de eHealth Steden Estafette voor haar rekening genomen. Bekijk hier de compilatievideo, het verslag en de presentaties.

Regio Zuidoost-Brabant nam op vrijdag 27 mei 2016 het estafettestokje over van Smallingerland. Aan de hand van goede voorbeelden uit de praktijk werd er verkend wat de rol van gemeenten en aanbieders is bij eHealth en thuistechnologie. Het uitgangstpunt bij deze estafette was het concept ‘Positieve gezondheid’ (lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, sociaal maatschappelijk participeren en dagelijks functioneren) en Health in de brede context.

Compilatievideo:

Bekijk hier de presentatie van Mariënne van Dongen, wethouder Veldhoven:

Bekijk hier de presentatie van Lieky van Beek, adviseur ZET: 

Verslag
Hier kunt u het verslag teruglezen.

]]>