Alkmaar

Een groep van vijfenveertig gemeentelijke bestuurders, verleners van zorg en ondersteuning en vertegenwoordigers van ouderen verzamelden zich afgelopen donderdag 18 juni in het Slimste Huis in Alkmaar. Daar was de aftrap van de eHealth stedenestafette; een kennisuitwisseling tussen steden over het benutten van ICT voor de zelfredzaamheid van ouderen thuis.

Mooie zorginnovatie
Alkmaar was als eerste aan de beurt om aan Woerden te laten zien wat zij allemaal op eHealth gebied doen om ouderen langer thuis te laten wonen. Het wijknetwerk ‘Voor Mekaar’ waarbij Alkmaar met 140 beeldschermen werkt, ‘wat betekent dat 140 mensen met elkaar kunnen communiceren’, kon op het enthousiasme van wethouder Martin Schreurs van Woerden rekenen. De Alkmaarse wethouder Anjo van de Ven was omgekeerd erg geïnteresseerd in de Jeugdcloud, waarmee Woerden haar bewoners wil stimuleren de regie in eigen hand te nemen.

Bekijk hier de video welke tips Alkmaar en Woerden aan elkaar geven 

Presentaties
Anne de Gee, projectleider Slimmere Zorg in Alkmaar vertelde over de prijsvraag die heeft geleid tot elf bekroonde voorstellen voor slimmere zorg.

Haar presentatie is hier te zien.

Joost Hermanns, oprichter van Uw Compaan, liet zien hoe de op afstand bestuurbare tablet ‘Compaan’ helpt in de zelfredzaamheid van ouderen in de Gemeente Alkmaar.

Zijn presentatie is hier te zien.
Resultaten Workshop
Halverwege de middag gingen de deelnemers in vier groepen uiteen om na te denken hoe een gemeente (inkoop)beleid kan gebruiken om eHealth toepassingen voor langer thuis wonen te stimuleren. Lees de vele ideeën in deze samenvatting.